Prästgårdsgärdet 2

Stockholm

Trivselregler för oss alla

(uppdaterade januari 2017)

Anslagstavlan

I trapphuset finns en anslagstavla där du hittar meddelanden från föreningen. Inga andra anslag får klistras upp eller anslås utan föreningens tillstånd.

Balkong

Du får inte grilla på balkongen, balkonglådor ska hänga på insidan och du får inte skaka mattor där. Du får självklart inte kasta fimpar eller annat från balkongen. Undvik gärna att röka även där så det stör - det finns allergiker som tar stor skada.

Bevakning och störning

Du får inte störa andra genom att vara i större grupper i trapphus eller andra allmänna utrymmen. Du får inte heller släppa in andra som sedan stör. Du får inte spela musik eller väsnas så du stör dina grannar. Om du ska ha fest så bör du prata med grannar intill, över och under. En tumregel kan vara att respektera 22.00 på vardagkvällar och 23.00 fredag/lördag efter dialog med grannarna. Tänk också på att tvätta och dammsuga inte bör ske för tidigt före 07.00 eller sent på kvällen efter 22.00.

Cyklar

Parkera cyklarna i de två cykelrum vi har eller i de ställ som finns på gården, inte i trapphuset eftersom det blockerar utrymmesvägar i händelse av brand. Eftersom det finns begränsat antal platser, ställ undan cyklar som inte används regelbundet.

Parkering

Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Du får inte parkera utanför huset, på gång- eller cykelvägar eller på vår lokalgata - där är det parkeringsförbud för att ambulanser och utryckningsfordon ska komma fram.

Passersystem

Varje lägenhetsinnehavare har fått en uppsättning nycklar. Lämna inte nycklar/nyckelbrickor till utomstående - du är själv ansvarig för dem!

Renovering

Du får inte dra igång en renovering av din lägenhet utan tillstånd från föreningen.

Vad gäller VA och el, framförallt i kök och våtutrymmen, måste certifierade firmor anlitas och det ska ingå i informationen till föreningen. Detta är viktigt och berör försäkrings- och skadeståndsfrågor. Blankett finns på hemsidan och under flik 7. Du kan även skriva på annat sätt men alla rubriker och uppgifter ska vara med. Skicka blanketten per e-post till styrelsen eller lägg i föreningens brevlåda i hus 13.

Sopor

I din vanliga soppåse får du bara slänga hushållssopor; dvs hushållsavfall som uppkommer i hushållet och blir över då du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar och tidningar.

Låt blöta sopor rinna av först och tänk på att knyta ihop soppåsen ordentligt.

Var försiktig med sådant som kan skära och skada hämtpersonalen. Förpacka ordentligt. Om du använder sprutor och kanyler kan du få en "Safe Clip" som är en liten apparat som klipper av sprutnålar på Apoteket.

Farligt avfall, elavfall, glas och metall hör inte hemma i soppåsen utan måste tas om hand separat så att det inte skadar människa och miljö. Sådana sopor lämnas därför på återvinningscentraler, miljöstationer och återvinningsstationer.

Grovavfall är avfall som är för stort eller tungt för att läggas i soppåsen. Även sådant avfall kan lämnas på återvinningscentraler.

Obs! Det är förbjudet att ställa sopor i trapphus och utanför byggnaden.

Vi har inget soprum längre och kommer inte att investera i något. Boende är själva ansvariga för att transportera bort skrymmande avfall.

Trapphuset

Det första våra gäster och vi själva ser är trapphuset. Det är viktigt att det är fint, rent och snyggt och att vi möter varandra där med respekt. Man får inte röka där, ställa upp dörren eller dricka öl. Man får inte heller samlas i grupp där för att värma sig eftersom ljudet stör grannarna. Men hälsa på varandra, öppna dörren för att hjälpa till är bra.

Uthyrning i andra hand

Du får hyra ut i andra hand på vissa villkor och under begränsad tid. Du ska alltid först vända dig till styrelsen och ange skäl. Under flik 7 hittar du en blankett ”Andrahandsansökan” som du ska fylla i och lägga i föreningens brevlåda i entrén i port 13 eller skicka per e-post till styrelsen.

Ventilationen

Spjällen över fönstren ska vara öppna och frånluftsdonen får inte täckas för. Särskilt viktigt att tänka på är frånluftdonen i badrummen. När badrummet inte används bör dörren lämnas på glänt så att luften kan cirkulera. Anslut inga fläktar.

Frånluftsdonen är injusterade vid senast OVK:n och får inte ändras på då det menligt påverkar luftflödet i hela fastigheten. Man får heller inte installera köksfläktar med motor då det också förstör balansen i systemet.