Bf Christinelund

Malmö, Skåne

Om Bf Christinelund

Bf Christinelund är en bostadsförening som bildades 1927 när de legendariska husarerna tog avsked från området och de båda husen som ingår i föreningen stod klara. Husen är ritade av den berömda arkitekten August Ewe (1875-1956) som ritat många flerbostadshus i Malmö samt offentliga byggnader (bl a gamla stadshuset vid Amiralsgatan).

Föreningen idag 

Föreningen består av två hus och totalt 23 lägenheter. Det ena av husen (Skvadronsgatan 18A) är ett så kallat gårdshus som är helt omgivet av andra byggnader. I mångt och mycket försöker vi bevara 20-talsstilen. Vi renoverade nyligen (2014) våra gjutjärnsventiler istället för att sätta in nya i koppar. Takpannorna (2014) är valda som en mindre modell enligt arkitekts rekomenadation att se ut som det gjorde på 20-talet. Brandstegar är bibehållna för att behålla husets karaktär, likaså takkuporna. Originalfönster med spröjs finns i varje lägenhet. I porten finns originalmålning kvar. På fasad mot gatan sitter gedigna lyktor i gjutjärn och på innegårdarna finns klassiska stallyktor.

Föreningens ekonomi

Föreningen har en lång tradition av kostnadsmedvetenhet och sund ekonomi. Detta genomsyrar föreningen än idag. Vi försöker göra så mycket som möjligt själva istället för att köpa in dyra tjänster. Detta kräver ett engagemang från medlemmarna och syns också i varje medlems privatekonomi. Vi har idag en mycket god ekonomi eftersom vi är lågt belånade, håller nere våra kostnader och har ett bra kassaflöde. Tack vare detta kan vi hålla låga avgifter. Det finns inga planer på att höja avgiften.

Föreningens avgift 

I föreningens avgift ingår följande: Årsavgift, värme, vatten, trappstädning och Kabel-TV  

samt obligatoriska tillägg: Bredband 100 Mbit fiber (165 kr/månad) och Kollektivt bostadsrättstillägg (25 kr/månad)

El tillkommer och debiteras genom individuell mätning utifrån lägenhetens förbrukning. 

Framtida renoveringar

Våren 2014 totalrenoverades tak och fasad. Det finns idag inget behov av större renoveringar de närmaste åren.

Utemiljö 

Föreningen har två gårdar, generöst med plats för 23 lägenheter. Den ena gården ger plats åt cykelparkering, två större bord med stolar, grillar, gräsmatta, äppleträd och gungor för barn. Den andra gården har pergula med vinranka, gräsmatta samt grill och två större bord med stolar. På varje gård finns det också mindre cafébord. På sommaren blir det mycket socialt kring solning, grillning och barnlek. Allt som oftast tar grannen över den glödande kolen under grillsässongen.

Trivsel och socialt

Gräsklippning, snöskottning och att ta hand om växligheterna delas av två lägenheter varje vecka. 

Två gånger om året har vi gemensam arbetsdag (höst och vår).

I juletid anordnas glöggmingel med julgran.

På sommaren sker sommarfest med grillning för alla medlemmar. 

Tvättstuga

Tvättstugan består av två tvättmaskiner samt torktumlare och torkrum. Såväl maskiner som torkrum har generöst med plats och då vi är 23 lägenheter är det inga större problem att finna en tvätttid. Nya, energisnåla (A++) tvättmaskiner och torktumlare köptes in i december 2014.

Vind och källare

Föreningen har såväl källare som vind i båda husen. Här finns lägenhetsförråd samt gemensamma förvaringsutrymmen. Alla förråd har träpanel. Vissa vindsutrymme är outnyttjade och kan därför ses som en dold tillgång för att exempelvis göras om till lägenheter och sälja dem.

Samarbetspartners

Förvaltare är Cymko Förvaltning AB.

Fastigheten är fullvärdesförsäkad i Länsförsäkringar. 

Städning utförs av Perfekt Städ. 

Kabel-tv kommer från Canal Digital (ingår i avgiften).

Bredband (100 Mbit fiber) kommer från Bredbandsbolaget (obligatoriskt tillägg 165 kr per månad). 

Vi har kollektivt bostadsrättstillägg hos Länsförsäkringar (obligatoriskt tilägg 25 kr per månad).  

Övrig information

Föreningen har cykelkällare och bastu samt hobbyrum för snickeri och målning.

Gårdarna kan "bokas" av medlem för större utomhus-evenemang (t. ex student, dop, 50-årsfest m.m.) och partytält finns att låna för bruk på gården eller annan önskad plats.

Tomten är friköpt och ägs av föreningen. 

 

 

Föreningens egen startbild

Härlig uteplats under vinrankan på en av de två gårdarna. Gott om plats!