Visby, Gotland
Vi bor vid havet med en obruten horisont och så nära strandkanten att vi hör havets vågor och kan njuta av det rika fågellivet utanför vårt hus.
Söderut kan vi se Flundrevikens småbåtshamn med klubbstuga och sina strandbodar. Alla är välkomna att ströva i området och söka medlemskap i Flundrevikens Båtklubb, oavsett innehav av bod eller båt. Det finns en enkel badbrygga ute på yttre piren.
Förutom Snäcks badvik finns, utmed Strandpromenaden söderut, också badplatser vid Gustavsvik och Norderstrand.
Vid Gustavsviksvägen ligger Bergbetningen, ett 6,3 hektar stort naturreservat. Reservatet domineras av en hög klint, som delar det i en övre och en nedre del. Nedanför klinten bildar stenar och jätteblock en rasbrant, som på sina håll når nästan ända upp till klintkrönet. Övre delen av rasbranten saknar delvis växtlighet, här och var kan man dock se enstaka tallar och oxlar.
Nedför rasbranten möts man av tät vegetation. Tallar dominerar i skogen, en del av träden är mycket gamla, knotiga och med grova stammar. Buskskiktet är på sina håll tätt och mycket svårgenomträngligt. Murgrönan - Gotlands landskapsblomma "Rindi" - som likt lianer slingrar sig uppför trädstammarna och över stenblocken ger den här delen av reservatet en speciell karaktär.
Enklast bekantar man sig med Bergbetningen genom att promenera den 1,5 km långa Naturstigen som löper genom området. Naturstigen börjar vid vägen strax ovanför semesterbyn vid Gustavsvik.
Nedanför Bergbetningen, precis söder om transformatorstationen nedanför backen, ligger Åhsbergska hagen, som sedan 1904 ägs av Sällskapet D.B.W. (De Badande Wännerna). Sällskapet bildades den 9 juli 1814 av några yngre män från Visbys borgarskap. I dag samlas sällskapet i Åhsbergska hagen två gånger per år - första tisdagen i juli, "baddagen," och på högtidsdagen den 9 juli.
Åhsbergska hagen bjuder på en omväxlande natur, som drar till sig mycket fåglar. I sin beskrivning över hagen nämner D.B.W. cirka 15 olika slags fågelarter, som kan beskådas där. För blomsterälskaren är hagen ett eldorado med ett flertal unika arter.
Runt Åhsbergska hagen löper en elbelyst motionsslinga, som är öppen för allmänheten.
I föreningens närhet finns också Korpklint, ett cirka 40 meter högt bergsparti, som reser sig ovanför badviken vid Snäck. Dominerande inslag i området är en rauk, "Snäckschimpansen" som syns vida omkring. Korpklint är utsatt för ständig erosion. Från vändplatsen vid badviken leder ett par stigar upp till klinten. Korpklint omnämnes för övrigt i Carl von Linnés dagbok från gotländska resan 1741.
Hälsans stig invigdes augusti 1999. Huvudmannaskapet för Hälsans stig har Hjärt- och Lungsjukas lokala förening tillsammans med Region Gotland. Promenadslingan går runt via Strandgärdet i Visby, Norderstrand, Flundreviken, Kärleksstigen och Nordergravar i Visby och är 7 km lång. Utefter stigen är varje kilometer utmärkt, med kilometerskyltar, så att man vet hur långt man har promenerat.
Du har inte den behörighet som krävs för att öppna den låsta filen.