Brf Höjdpunkten i Alingsås

Alingsås, Västra Götaland

Stadsskogen och dess omgivning

Stadsskogen 

Det första som slår en när man kommer till Stadsskogen är den enastående naturen. I och omkring området finns små stigar och bäckar som ringlar genom dalsänkorna och den ljusa blandskogen.

I Stadsskogen har man uppfört förskolor, en skola samt en aktivitetshall som går under benämningen "Träffpunkt Stadsskogen".
Skolan är unik i sitt slag då den är den första skolbyggnaden i Norden som klassats som nollenergihus, vilket betyder att den på ett år själv producerar lika mycket energi som den förbrukar. Detta är möjligt genom den enorma solcellsanläggning som finns på skolans tak.

Träffpunkt Stadsskogen har en egen hemsida. Du når den via denna länk. 

2013 uppfördes Potatisleden, som är en vandringsled som går mellan Bryngenäs och Hjortgården och är totalt 9,5 km lång. Från Stadsskogen ansluter man lätt till leden som passerar genom blandad terräng, odlad skog, lövskog, gamla beteshagar med får och hästar, grundstenar från torp, kvarnar, sågverk, samt hasselbuskspartier mm.

Alingsås Stad

Alingsås är för många känd som Caféstaden och lever upp till sitt rykte med sina mysiga caféer. I stadskärnan finns flera butiker samt en galleria och på onsdagar och lördagar utgör torghandeln en del av kommersen.

Staden har ett bra utbud av aktiviteter så som biograf, konstgallerier, idrottsföreningar och annan kulturverksamhet, också i föreningsform.

I juni varje år anordnas Potatisfestivalen, som äger rum under tre dagar och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter i sitt program. Under oktober månad lockar "Lights in Alingsås" många besökare, då ljuskonstnärer belyser olika delar av staden och teman skiljer sig från år till år. Däremellan anordnas flera arrangemang och aktiviteter för alla smaker. 

För att följa vad Alingsås har att erbjuda, besök Alingsås Kommuns hemsida, genom att klicka här. 
Har man en smartphone kan man följa vad som händer i staden genom att ta ner appen "Destination Alingsås". Appen är gratis.  

Mjörn 

Nedanför bergskanten ligger sjön Mjörn med sitt intagande lugn och inte minst sin betagande sjöutsikt. Närheten till Mjörn och Lövekulle Camping inbjuder sommartid till härliga bad och minigolf. Playa Mjörn som också finns i närheten erbjuder sandstrand med möjlighet till bl a beachvolleyboll. Inom promenadavstånd finner man även Alingsås Motorsällskap samt Alingsås Segelsällskap.

Sommartid kan man åka en härlig tur med Ångaren Herbert på Mjörn. För tidtabell och mer information, gå in på http://www.herberts.se/

Från Playa Mjörn kan man ta sig ut till Piren. Piren utgör inloppet till Alingsås Småbåtshamn, där angörings-fyren visar vägen för sjöfarare och där Säveån rinner ut i Mjörn. Piren är en mycket uppskattad utkiks- och rastplats. Här kan man sitta och titta på båtlivet på Mjörn, hoppas på den stora fiskelyckan (fiskekort krävs) eller grilla något över den iordninggjorda grillplatsen.

Det finns en sång som beskriver omgivningen och piren. 1952 blev sjön Mjörn riksbekant genom den populära schlagern En afton vid Mjörn. Texten skrevs av Fritz Gustav Sundelöf (1895-1974). Inspirationen till En afton vid Mjörn hämtades från Severins sommarvistelser vid Mjörn. 

Lyssna här på sången "En afton vid Mjörn" med Stella coh Alf Robertsson.

Vintertid är Mjörns is perfekt för bandy, långfärdsskridsko och pimpling. 

Nolhagaparken 

Nolhagaparken inne i Alingsås är också ett omtyckt utflyktsmål. I parkområdet finns motionsspår, freesbeegolf, lekpark och djurpark. Det finns också ett koloniområde, utsiktsplats och det vackra Nolhaga slott med tillhörande park. Du kan på egen hand testa din kondition genom att gå Hälsospåret som finns i Nolhagaområdet eller också besöka Nolhagahallen med bl a simhall, sporthallar och fik.

Hjortgården 

Lite utanför Alingsås, vid Stora Kroksjön, ligger friluftsgården Hjortgården som utgör utgångspunkt för områdets stigsystem. I Hjortgårdens omgivning finns också grillplatser och en servering som har öppet flera dagar i veckan. Naturreservatet sträcker sig från Härsberget och Ängabo i väster till Stora Kroksjöns östra ände samt norrut mot Olstorp och Nygård.

Föreningens egen startbild