BRF Ingemar 8

Stockholm

Föreningens omgivning

 

Kommunikationer

BRF Ingemar ligger 150 meter från närmaste busshållplats (linje 50), två kvarter från Odengatan (med ett flertal bussar) och en kortare promenad till både T-banestationerna vid Tekniska högskolan (röd linje) och Rådmansgatan eller Odenplan (gröna linjen).

Affärer

Runt hörnet på Birgerjarlsgatan ligger ICA Roslagstull som har öppet till 23 alla dagar i veckan, och ett antal resturanger ligger ett stenkast från porten.

Natur

Norrut ett kvarter och över Cederdalsgatan ligger grönområdet Bellevue med Carl Eldhs Ateljé och Brunnsviken, med Haga på ena sidan och Kräftriket på andra.

Sibirien

Namnet härstammar från sent 1800 tal då området byggdes upp för att husera bland annat de arbetare som jobbade på de olika bruken söder om slussarna. Efter en 12 timmars arbetsdag kändes det naturligtvis föga upplyftande att gå hela vägen tillbaka till Roslagstull. Det kändes ungefär lika långt som just Sibirien, något som måste ha påpekats ofta då uttrycket med tiden blivit stadsdelens inofficiella namn.

Som fotnot kan nämnas att stora delar av området utgjordes av träskmark innan det dränerades under det sena 1800 talet för bostadsbygge och att Birger Jarlsgatans föregångare under merparten av 1800 talet gick under namnet Stora Träskgatan. Området var dock inte helt eländigt innan detta, bör påpekas, då Claes På Hörnet (eller Browallshof som det först hette) som öppnade 1731 och var ett mycket populärt värdshus under den gustavianska eran.

Föreningens egen startbild