Brf Kejsarkronan 7

STOCKHOLM, Stockholm

Välkommen till Brf Kejsarkronan 7!

Brf Kejsarkronan 7 ligger i Stockholm och har 56 hushåll.


Vasastan och våra kvarter
Från mitten av 1700-talet och cirka 130 år framåt täckte Bergianska trädgården stora delar av det som senare blev Vasastan. Därför har våra kvarter fått namn efter blommor som t.ex. Pionen, Syrenen och Kejsarkronan.  

Vår fastighet
Vår vackra fastighet byggdes under åren 1904-1905. Arkitekter var George Hagström och Frithiof Ekman. Dessa båda herrar har tillsammans ritat 154 byggnader i Stockholm, bl.a. Birger Jarlsgatan 15, Narvavägen 30-32 och Strandvägen 5-7 (Hotell Diplomat). De hade lite ovanliga idéer. De ritade familjehotell med mathissar och städservice vid Östermalmsgatan, de ivrade för goda lägenhetsplaner och tekniska nyheter som sopnedkast. De lade även ned omsorg på gårdsmiljön, vilket var ovanligt på den tiden. Ett ytterligare skäl till att vi fick en stor och vacker gård var att byggherren P-O Svensk ville kunna utnyttja den djupa tomten på bästa ekonomiska sätt. 

Har du sett att vi ha falska fönster ("blindfönster") på det som borde varit trapphus för uppgång B men som inte existerar? Arkitekterna gjorde sitt bästa för att skapa symmetri och harmoni i fasaden. 

Byggmästare för Upplandsgatan 54 var Håkan Bergkvist. Det är hans initialer som syns i ornamentet ovanför E-porten. På 1930-talet fick A-uppgången centralvärme och badrum. Flera år senare skulle även de andra uppgångarna erhålla denna lyx. 

Uppvärmning skedde via husets pannor, som stod under E-uppgången. Ved/koks lassades in genom luckan till höger om trappan. 

På 1940-talet kallades i folkmun vårt hus för "Vasaslottet".

 

Föreningens egen startbild