Brf Lärkan (Lund)

Lund, Skåne

Ordningsregler

Att bo i lägenhet innebär att man bor nära sina grannar. Detta innebär att man måste ta hänsyn till vad övriga boende tycker och tänker. För att göra det lättare för alla boende att trivas tillsammans har föreningen en uppsättning ordningsregler. Upplever du att du blir störd av en granne, ta då i första hand kontakt med personen i fråga och berätta om problemet. Det är inte säkert att din granne är medveten om att han eller hon gör något som kan störa. Om detta inte hjälper och störningarna fortsätter är nästa steg att kontakta styrelsen.

 

Trivsel
För allmän trivsel och god sämja bland alla boende måste vi vara aktsamma om och väl vårda föreningens egendom.

 

Ljud och oljud
Planerar du att ha fest? Tänk då på att det som är roligt för dig och dina gäster kan vara väldigt störande för dina grannar. Det är därför viktigt att du t.ex inte väsnas eller spelar musik för högt. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 22.00 och 07.00, då tystnad ska råda på området. Planerar du en större fest bör grannarna kontaktas i förväg.
Behöver du borra, spika eller såga måste detta göras vardagar mellan kl. 08.00 och 20.00 samt lördagar och söndagar fram till kl. 16.00. 

 

Nedskräpning
Nedskräpning på området är självklart inte tillåtet i någon form. Det är därför inte tillåtet att kasta skräp som godispapper eller cigarettfimpar någonstans på föreningens eller samfällighetens mark.
Det är heller inte tillåtet att varken avsiktligt eller oavsiktligt orsaka nedskräpning av grannarnas balkonger eller terrasser. Saker och material som kan blåsa ner och orsaka nedskräpning i omgivningen får inte förvaras på balkongen. Exempelvis gäller detta askfat som måste tömmas efter användning för att undvika att fimpar blåser iväg.

Att rita med kritor på mark (plattor eller asfalt) må vara ok om det inte stör grannarna. Det är dock inte tillåtet att rita på fasader, väggar och pelare.

 

Grillning
Grillning på balkongerna är tillåtet, men endast om el- eller gasolgrill används. Om grillen riskerar att blåsa omkull måste den säkras på lämpligt sätt.
Lunds kommuns lokala brandskyddsregler förbjuder kolgrillning på balkonger och nära husfasader. Det innebär att kolgrillning inte är tillåten vare sig på balkonger eller uteplatser.  Kolgrillning måste ske på en avskild plats, lämpligtvis på de fasta grillplatser vi har på området.

 

Balkonger och terrasser
Balkonglådor hängs, av säkerhetsskäl, på insidan av balkongräcket. Det är inte tillåtet att mata fåglar, skaka mattor, aska eller fimpa från balkongerna. Se även punkten nedskräpning.

 

Innergårdar och svalgångar
Området utanför er lägenhetsdörr bör inte användas för permanent förvaring av barnvagnar, rollatorer, cyklar eller andra skrymmande föremål. Trappan och gångarna är Er och andras utrymningsväg, dessa måste vara framkomliga. På vintern är det speciellt viktigt, så att snöröjningen inte försvåras.

Observera att det inte är tillåtet att parkera motorfordon som mopeder och motorcyklar invid husfasaderna på grund av brandrisken.

 

Cyklar
Cyklar bör parkeras på avsedda platser. För att undvika platsbrist ber vi att cyklar som används väldigt sällan inte parkeras i cykelställen på innergårdarna, utan i något av de andra cykelställen som finns på området. Cyklar som misstänkt ha övergivits i cykelställen kommer att märkas med en varning om detta. Om ingen ägare ger sig till känna kommer de därefter skrotas.

 

Förråd
Varje lägenhet har tillgång till ett kallförråd i längorna intill garagen. För att minimera risken för att skadedjur som möss tar sig in är det viktigt att inte förvara mat i någon form i förrådet. Kläder och kuddar mm utgör bra boplatser för möss, och därför är det lämpligt att förvara dessa i hårda plastlådor. På grund av brandrisken är det inte tillåtet att förvara motorfordon i förrådet. Det är inte tillåtet att förvara något i förrådets gång.

 

Soprum och grovsopor
På området finns flera sophus. Här kan ni kasta hushållsavfall, och sortera papper och papp-, glas-, hårdplast- , småelektronik och metallförpackningar till återvinning. Det är inte tillåtet att ställa grovsopor (gamla möbler etc.) i sophusen. Dessa saker måste tas till en återvinningscentral. Det finns två sådana i Lund:

Gunnesbo, Traktorvägen 18
Gastelyckan, Kalkstensvägen

Öppettider och telefonnummer hittar ni hos Sysav

 

(Uppdaterad 2021-04-05)