Liljanstorp

Västerås, Västmanland

Bredband

Här visas aktuell status som berör vårt bredbandsnät. Vi uppdaterar sidan när vi bedömmer att det är fel som berör merparten av fastigheterna. Om inget står här ber vi er kolla status hos er operatör om det är så att bredbandet inte fungerar för er. Här kan du se vilka tjänster som finns att beställa.

Uppdaterad 2009-12-09
Canal Digital och Viasat har funnits som operatörer i stadsnätet i några år nu. Canal Digital började med HDTV-sändningar i våras. I Jan 2010, dvs om någon månad ansluter Boxer till den skaran och börjar sända sitt utbud i stadsnätet. För exakt utbud så besök Boxers hemsida. Håll utkik på deras hemsida efter kampanjer. Enligt rykten kommer Canal Digital erbjuda en inspelningsbar HD-box för IP-TV under första kvartel 2010. Det ser ut att bli fotbolls VM i HD 2010 utan att behöva parabol:)

Uppdaterad 2008-09-10
I helgen bytte Mälarenergi ut lite hårdvara då det varit problem en vecka ungefär. Dock verkar det fortfarande finnas ett routingproblem som gör att vissa sajter inte kan nås. Tyvärr verkar felet alltför diffust för att någon ska ta det på allvar.

Uppdaterad 2008-09-09
Under någon veckas tid har bredbandet gått upp och ned för många. Enligt någon som iaktagit en bil vid boden var Mälarenergi tydligen här i helgen och bytte något. Detta är dock inte bekräftat. Hurvida problemet är löst eller inte vet jag inte, men det känns inte helt 100 även idag.

Uppdaterad 2008-06-16
Under kvällen har bredbandet legat nere för de som har Tele2 som ISP. Enligt Tele2 beror det på ett fel i stadsnätet och Mälarenergi Stadsnät är medveten om problemet och jobbar på det.
*EDIT*
Som förmodligen alla redan märkt är bredbandet uppe igen sedan 23-tiden ungefär.

Uppdaterad 2008-01-28
Under 2008 kommer provsändningar av HDTV att starta i stadsnätet. Det är Canal Digital som redan finns som operatör i stadsnätet som ska påbörja HDTV-sändningarna under året. Exakt när det är klart och vad det kommer kosta vet vi inte, men det är helt klart spännande. Mer info finns att läsa här.

Uppdaterad 2007-01-25
Bredbandet har legat nere under en del av dagen och större delen av eftermiddag/kvällen. Allt berodde på ett strömavbrott i vår miljöbod, så det var i sig inget fel i stadsnätet.

Uppdaterad 2006-11-19
Igår lördag och en stor del av idag söndag har en stor del av stadsnätet varit helt nere. Vi på Liljanstorp har drabbats av detta liksom en stor mängd andra områden.

Uppdaterad 2006-05-29
Nu efter uppgraderingen har en möjlig källa till strul försvunnit i och med att konvertrarna från fiber till koppar i områdesnoden är borta. Det enda vi har kvar som kan bli fel på är våra CPS:er. Det finns en grön/gul-aktig lampa på ovansidan föreställandes två pilar. Denna lampa ska lysa. Är den släckt eller om den blinkar så är det fel på den. Maila mig, lämna lapp i brevlådan eller ring om ni har ett sådant fel så tar jag kontakt med Mälarenergi direkt så går proceduren snabbare.

Uppdaterad 2006-05-24
Så här dagen efter uppgraderingen kan jag bara konstatera att det verkar ha gått tämligen smärtfritt. Från och med idag kan alla ta del av samtliga tjänster som finns i stadsnätet inkl TV. För mig personligen så har hastigheten på anslutningen ökat med 3Mbit bara av uppgraderingen.

Uppdaterad 2006-05-01
Uppgraderingen påbörjas i slutet av vecka 18 eller under vecka 19. Mer exakt info om när det är dags för just ditt hus kommer i brevlådan.

Uppdaterad 2006-04-06
Uppgraderingen är något försenad. Det uppkom en del småstrul vid det område som konverteras före oss (Pingstliljan) som gör att de ska åtgärda en del saker innan de sätter igång med oss. Uppgraderingen ska dock komma igång nu i april ändå.

Uppdaterad 2006-03-09
Uppgraderingen av stadsnätsanslutningen kommer att ske under april. Eftersom alla fiberkonverters ska bytas ut mot nya så innebär det en del jobb och det kommer nog ta ett par veckor innan allt är klart. Tanken är dock att det bara ska bli ett kortare driftavbrott för den enskilde när utrustningen i boden byts, samt även ett under tiden fiberkonvertern byts ut.

Uppdaterad 2005-11-29
Någon på området har kopplat in sin router på ett felaktigt sätt och har på så vis stört ut uppkopplingen för många av oss andra. Jag har tyvärr ingen möjlighet att se vem det är utan vi får hoppas på att de upptäcker det själva. Vet ni någon som fipplat med sin router idag så säg till denne att gå igenom anslutningen ordentligt.

Vad gäller uppgraderingen av vårt nät så kommer den förmodligen att ske under februari. Inget är bestämt och beställt utan nu förhandlar vi om ett drift/support-avtal för vårt nät. Så fort det är klart så kommer Mälarenergi planera in jobbet hos oss.

Uppdaterad 2005-10-10
Som det ser ut så nu så kommer vi att få vårt nät uppgraderat till Layer3 teknik under vintern. Det innebär bland annat att vi kommer att kunna få IP-TV och 100Mbit surf.

Uppdaterad 2005-03-05
Från kl 21 den 4:e mars till 10.30 5:3 mars har Tele2 haft avbrott på sin internettrafik i stadsnätet. Nu ska det dock fungera igen.

Uppdaterad 2005-01-11
Sedan kvällen den 5:e januari och det varit en del driftstörningar på bredbandet. Det enda vi kan göra är att felanmäla den vanliga vägen men säg gärna att det fler i samma område som har samma problem när ni felanmäler så ni slipper gå igenom alla standardrutiner varje gång. Vi vet ännu inte vad som är fel, men det är ytterst slumpartat vilka som blivit drabbade.

Uppdaterad 2005-01-02
Under januari-mars kommer TV-sändningar att börja i stadsnätet. Exakt när man kan beställa tjänsten vet vi inte, men klart är att endast de nät som är uppkonfigurerade med 100Mbit kommer att kunna beställa tjänsten. Styrelsen har för aviskt att gå ut med ett intresseunderlag under januari där var och en får tala om om man är intresserad eller inte av 100Mbit tjänsten.

Uppdaterad 2004-12-14
Som flera av er känner till så kan man numera beställa 100Mbit från Labs2 i stadsnätet. Mälarenegi har dock ett stort problem eftersom alla kunder sitter i två olika nät. Det är ett gammalt nät som de flesta sitter i och ett nyare som de som anslutit sig senaste året hamnar i. Vi ligger i det gamla och det innebär att vi tyvärr inte kan ta del av 100Mbit-tjänsten då den bara fungerar på nya nätet. Alla som ligger i det gamla kommer att läggas över i nya, men det kommer att ske succesivt och i bästa fall blir det till sommaren, och i sämsta fall 2007.

Det här är inget vi kunnat påverka och heller inget Mälarenergi berättat om. Jag misstänker att tekniken sprungit ifrån dem en aning. Jag gör allt jag kan för att få oss konverterade till nya nätet, men det är inte så enkelt. Det verkar nämligen som att Tele2 som ISP bara finns i det gamla nätet och inte i det nya. Det skulle i så fall betyda att de som har Tele2 tvingas byta till annan operatör, men jag är inte helt säker på detta.

Jag återkommer när jag har mer information om detta. Givet är i alla fall att för att kunna få IP-TV så måste vi köra 100Mbit så vi får hoppas vi ligger först i kön.

Uppdaterad 2004-11-03
Det har hänt en del sedan sommaren. För bara ett halvår sedan var det bara Quicknet som erbjöd möjligheten att ringa via stadsnätet s.k IP-telefoni. Idag finns det 3 st som erbjuder denna tjänst. Förutom Quicknet är Rix Telecom den ena och Tele2 den andra. Det börjar också finnas en hel del att välja på vad gäller internetsurf. När vi startade för ett år sedan valde vi mellan Tele2 & Tiscali. Nu finns också Labs2 och Rix Telecom med på den listan.

Nyheter är att Rix Telecom erbjuder en kombotjänst med både telefoni och internet till ett förmånligt pris. Labs2 har också i dagarna lanserat en 100Mbit tjänst vilket är det snabbaste man kan få som konsument i Sverige idag.

Ni som tar del av de här nya tjänsterna får gärna dela med er av erfarenheter på anslagstavlan. Jag själv har nu kört Quicknets IP-telefoni sedan årsskiftet och det fungerar utmärkt.

Enligt vissa rykten är det inte långt borta innan riktig IP-TV är på väg, men det kräver snabbare bredband än de 10Mbit vi har idag. Man kan väl gissa att med bredband2 på 100Mbit så ges vi också möjligheten att på allvar ta in TV via fiber. Innan dess så får vi hålla tillgodo med vad comhem har att erbjuda.

Uppdaterad 2004-06-07
Sista tiden har åtminstone jag inte hört att det ska vara några problem med bredbandet förutom mr Dahlberg som haft problem länge. Vi kommer förhoppningsvis få till stånd ett möte med Flextronics rätt snart för att reda ut de problem vi haft. Vad gäller hastigheten på bredbandet som någon klagat på så ber jag er att hämta och köra TPTest från http://www.tptest.se innan ni klagar. Enligt den statistik som finns för Stadsnät för både Tele2 och Tiscali ligger genomsnittet på 5-6 Mbit vilket iofs är mindre än de 10 man hoppats på, men ändå över 10 ggr snabbare än standard ADSL. Får man värden på mellan 0-2Mbit kan det vara så att det faktiskt finns något fel.

Uppdaterad 2004-05-15
Just nu verkar felet uppstå oftare än tidigare vilket är oerhört frustrerande för de drabbade. Min förhoppning är att Flextronics och Mälarenergi tillsammans kan lösa de problem som verkar finnas mellan varandras utrustning relativt snart. Jag antecknar ner de fel som blir och fortätter det så här lär det inte bli några problem att kräva att de byter ut utrustningen på garanti.

Uppdaterad 2004-05-13

Jag har idag pratat med en tekniker på Flextronics och fått viss positiv information. Det är fler områden som har samma problem, och de har till slut lyckats övertyga leverantören av utrustningen om att det verkligen finns fel i den. De har till och med suttit i vår bod och anaylserat. Nu är det inte så att de ha en färdig lösning på problemet, men de har sett det med egna ögon och har också en teori om vad som kan vara problem med det.

Uppdaterad 2004-05-11

Vi har försökt få en förklaring på den senaste tiden driftavbrott på bredbandet. Det enda vi vet är att det är i vår utrustning i "boden" som felet ligger.

Det är Flextronics som är ansvarig och det har nu hänt 4 ggr sedan driftstart att bredbandet gått ned. Det som gör att felet är svårt att lokalisera är att det bara drabbar några stycken samt att det i stort sett bara är en omstart av en del av utrustningen som fixar det. De har meddelat oss att de tillsammans med sin leverantör jobbar på att hitta en lösning, men det har de sagt i ett halvår nu utan resultat.

Vi kan i dagsläget inte göra så mycket mer än att hoppas de löser det.

Föreningens egen startbild