Liljanstorp

Västerås, Västmanland

Här visas aktuell status på det Kabel-tv nät som finns framdraget till de flesta hus på området. Operatör är Comhem och samfälligheten har inget med nätet att göra eftersom det ägs av Comhem och avtalen är individuella per fastighet.

2010-04-14
Sedan Feb sänds de vanligaste kanalerna som SVT1, SVT2, SVTB och TV4 utan kodning digitalt vilket gör att alla med en inbyggd digitalbox i tv:n för kabel-tv kan se kanalerna digitalt utan programkort. För den som missat det så går det från 1Maj 2009 att få HDTV via stadsnätet från Canal Digital och sedan i vintras också via Boxer. Än så länge är utbudet skralt men det kommer nog mera redan i år.

2009-11-19
Någon gång under första kvartalet 2009 släpps 7 kanaler fria digitalt. Det räcker att ha en TV med inbyggd DVB-C eller en digitalbox från comhem. Inget programkort behövs för dessa kanaler.
Läs mer på http://www.comhem.se/comhem/kundservice/general/general/alla-i-com-hem-hus-far-tillgang-till-digital-tv/-/15092/18420/-/index.html

2009-05-05
De som idag inte är anslutna till kabel-tv nätet kan göra det i efterhand. Skicka ett mail till info@liljanstorp.net om du är intresserad. Ungefärlig kostnad är 10-12.000 kr.

2009-04-27
Från och med 1Maj börjar Canal Digital sända HDTV i stadsnätet. Eftersom intresset för HDTV via comhem var nästintill obefintligt får ni som är intresserade i alla fall ett alternativ till parabol. Priserna och utbudet är ungefär detsamma även om det bara är SVT HD, Canal+ Film HD och Canal+ Sport HD som kommer finnas initialt av HD-kanalerna. Ni kan läsa mer på Canal Digitals hemsida.

2009-03-05
Det här med HDTV i stadsnätet verkar inte ha fallit väl ut eftersom det fortfarande inte finns. Däremot så har det dykt upp en möjlighet att få HDTV via comhem nu. Det kräver dock en ekonomisk investering. Vi berättar mer om det på årsmötet nästa vecka.

2008-01-28
En glad nyhet som i sig inte har med kabel-tv nätet att göra men ändå tv. Canal Digital kommer under 2008 att starta HDTV-sändningar i stadsnätet. Mer info finns här.

2008-01-15
I somras skrev jag om att det inte fanns några planer på att comhem tänker uppgradera vårt kabel-tv nät för HDTV men att det förmodligen ändå kommer göras i framtiden. Nu är jag dock inte lika säker längre efter att ha talat med en ansvarig person. Tekniken medger inte uppgradering av enskilda hus, och de jobbar inte mot enskilda hushåll. Vi sitter i en situation där comhem varken har en teknisk plan eller affärsmässig plan på hur de ska göra med områden som vårt. Jag skulle inte förlita mig på att det kommer, så just nu är parabol via Canal Digital det enda alternativet för riktig HDTV. Innan sommaren kommer det förmodligen finnas erbjudanden även via Boxer (Marksänt).

2007-10-22
Nu ska felet vara åtgärdat och bilden är normal igen.

2007-10-20
Comhem har vid skrivande stund inte satt igång att jobba på felet och de trodde inte att det skulle göras något åt saken idag. Vi får hålla tumarna för att det fixas i morgon söndag annars blir det fixat till veckan. Jag tycker personligen att det är svagt att det ska ta sådan lång tid men hade fler felanmält på en gång hade det förmodligen redan varit åtgärdat. Så här nästan ett dygn efteråt har endast 3 st felanmält vilket är alldeles för dåligt för att få fart på dem.

2007-10-19
På kvällen idag så dök kabel-tvn helt i alla fall för mig (Robban). Jag har felanmält till comhem men det går nog snabbare att få dem att göra något om fler felanmäler.

2007-07-03
För den som är sugen på HDTV-sändningar kan jag berätta att tyvärr finns inga planer att uppgradera vårt kabel-tv nät så HDTV går att köra. Allt beror på att anslutna fastigheter har individuella avtal och Comhem jobbar bara mot Samfälligheter och föreningar. Det finns så klart fler områden som är drabbade och de ska på sikt uppgradera även vårt nät. Tyvärr finns ingen tidsplan för det så den som vill se Fotbolls EM i HDTV hänvisas till Parabol eller marksänt (Boxer) som båda har HDTV-sändningar. Efter sommaren kommer grundutbudet ändras så Discovery Mix och Eurosport försvinner medans TV8 och TV4 Sport tillkommer. Det är Comhem som själva bestämmer över detta och vi har inget att säga till om.

2006-06-03
Kabel-tvn verkar vara helt död. Förmodligen är fler drabbade än vårt område då det inte ens går att komma fram att felanmäla.

2006-05-24
Från och med idag är det fritt fram att beställa TV via stadsnätet. Har man inget behov av att ha analog tv på flera apparater samtidigt kan man för ungefär samma peng få digital-tv med många fler kanaler. Skaffar ni digital tv via stadsnätet kan ni säga upp abonnemanget hos comhem och slippa betala 149:- till dem varje månad. Skaffar man digital tv via comhem måste man fortfarande betala de där 149:- utöver kostnaden för digital tv.

2005-12-13
Under vintern kommer vi att få vår stadsnätanslutning uppgraderad så vi kommer att kunna få IP-TV. I och med det så kan de som vill välja att avsluta sitt abonnemang hos com hem och skaffa IP-TV istället. Fördelen är att alla kanaler är digitala och i bättre kvalité än com hems analoga nät. Dessutom blir det billigare om man jämför kostnaden mot comhem grund 149/mån + mediumpaketet 159/mån om man ska ha digital TV. Nackdelen är att man knyter upp sig till en TV. För att kunna se på två TV-apparater måste man ha två boxar. Under 2006 kommer det att komma flera operatörer av TV i stadsnätet och förmodligen kommer vi att kunna skräddarsy paketen på ett bättre sätt för de som endast vill ha några få kanaler.

2005-03-02
Nu finns det en hel del nya kanaler att välja på i comhems utbud. Alla TV1000-kanaler samt ViasatSport 2 och 3 är nya. Dessutom har alla med Digitaltv-box just nu "The Voice TV" på prov.

I övrigt kan tilläggas att Mälarenergi nu levererar IP-TV över stadsnätet. I dagsläget är det Canal Digitals utbud som finns och senare i april/maj kommer Viasats utbud. Tyvärr kan ju inte vi få tillgång till denna tjänst förrens vi fått vårt nät uppgraderat.
Kul ändå att det hänser saker.

2004-12-22
Under gårdagskvällen och även fram till kl 14.00 idag var vårt kabel-tv nät utslaget. Nu är det i alla fall igång igen och vi hoppas att det inte blir några missöden över julen.

Föreningens egen startbild