Brf Rosendal Mindre 29

Stockholm

Mariatorget

Det är väl inte många stockholmare som inte känner till Mariatorget, en av stadens mest älskade platser med den framträdande bronsfontänen "Tors Fiske" av Anders Wissler i mitten omgärdad av grusgångar, planteringar och gräsmattor vilka ger en speciell stämning och atmosfär. Här är det nära till allt med härliga restauranger och butiker både på Mariatorget som på närliggande Mosebacketorg och Götgatsbacken. Åt andra hållet ligger Mariaberget med dess fantastiska gränder och utsikt över Riddarfjärden.  Vad gäller kommunikationer är T-banan en minut bort, bussar direkt på Mariatorget och Södra Station på tre minuters gångavstånd för dig som ska resa lite längre.  Helt enkelt ett svårslaget läge.

Lite kuriosa är att området tidigare ingick i den stora Daurerska egendomen där Carl Michael Bellman föddes 1740 och växte upp. I slutet av 1760-talet byggdes torget och fick namn efter Kung Adolf Fredrik. Denne gav sitt tillstånd till namnet under förutsättning att inga avrättningar skulle få äga rum där. I stället blev Adolf Fredriks torg en omtyckt plats för officiella parader.

Fram till 1 oktober 1905 var torget ett salutorg med 32 stånd. År 1923 föreslog namnberedningen att torget skulle byta namn till Mariatorget för att undvika förväxling med Adolf Fredriks Kyrka som ligger på Norrmalm. Namnbytet skedde dock först 1959, inför bygget av den tunnelbanestation som kom att placeras något hundratal meter söder om torget och invigdes 1964.

Föreningens egen startbild